Beléptető rendszerek telepítése

A beléptető rendszerek telepítésénél számos eszköz közül választhatunk azonosítási módjaik szerint. Az azonosítás történhet 3-8 jegyű PIN kóddal és/vagy kártyával, biometrikus személyazonosítással ( ujjlenyomat, arc, retina, tenyér és hang). A kártyával történő azonosításnál több fajta kártya áll rendelkezésünkre. Ilyen a vonalkódos kártya, mágnes csíkos kártya, passzív proximity és aktív proximity kártyák, chipkártyák.

Jelenleg a proximity kártya a legelterjedtebb, ezért a két típusának jellegzetességeit bővebben is kifejtjük:

Passzív proximity:

A passzív proximity kártyaolvasók leolvasási rendszere olyan, hogy a kártyát 10-70 cm-re az olvasó elé kell tartani, és ekkor megtörténik a leolvasás és az azonosítás. A kártya nem tartalmaz elemet, a működéshez szükséges energiát az elektromágneses térből gyűjti össze. A kártya belső kódja gyárilag programozott fix, illetve fejlesztés alatt áll a programozható kivitel.

Aktív proximity:

Az aktív proximity COTAG rendszer kártyaleolvasási módszere olyan, hogy a rádiófrekvenciás kódolt jelet kibocsátó leolvasóhoz 15-120 cm-nél közelebb lévő kártya kódolt azonosító jellel “válaszol”, amelynek alapján a kártyaolvasóhoz csatlakozó lekérdező kontrollerben tárolt információk egybevetésével megvalósul az engedélyezés, nyitható az átjáró. Tehát a kártyaolvasót a leolvasás érdekében egyszerűen csak meg kell közelíteni. Elég, ha a kártya az Ön zsebében, táskájában van, esetleg kitűzve viseli, vagy a nyakában lóg.

A leolvasási távolsághatár maximuma természetesen állítható. A kódkártyák egyedileg programozott kóddal vannak ellátva, a kódvariációk száma a 63 bites kódból adódóan oly magas, hogy más rendszerben való felhasználás oda-vissza kizárt. Kódkártyák pótlólag a rendszerekhez rendelhetők, az elveszett kártyák kizárhatók a rendszerből. A kódkártyák belső kódjának a megadása, a kódkártyák belső kódjának a lekérdezése és módosítása a kártyaprogramozó segítségével végezhető el. Lényeges előnye lehet ennek a leolvasási technológiának a többivel szemben, hogy az olvasókat fal mögé is fel lehet szerelni, így az olvasó nem hívja fel a figyelmet a védett átjáróra.
A beléptető rendszerek egységei (kódzárak, kártyaolvasók, ujjlenyomat olvasók, stb.) a helyszín adottságai szerint vezérelhetnek elektromos zárat, ajtóbehúzót, síktapadó mágnest, forgóvillát, személyi sorompót.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköz a hagyományos elektromos zár és egyre inkább terjed el a felhasználók körében az úgynevezett síktapadó elektromágnes. A síktapadó mágnes az ajtótokba vagy az ajtótokra építhető elektromágnesből és az ajtólapra szerelt önbeálló lemezből állnak. Előnye a hagyományos elektromos zárral szemben, hogy nagyobb tartóereje van (típustól függően 60-1000kg lehet) és mindezt kis energiával képes megvalósítani. Pont az állandó feszültségigényéből adódik a hátránya, hogy amennyiben a rendszer nincs szünetmentesítéssel ellátva és a feszültség bármilyen külső hatás miatt megszűnik, úgy az elektromágnes működése leáll és az elektromos zárral ellátott ajtókkal ellentétben, szabad bejutást enged a területre.
Az elektromos zárral és a síktapadó mágnessel ellátott ajtók esetében nélkülözhetetlen az ajtókeretre szerelt hidraulikus ajtóbehúzó. Segítségével az ajtó minden nyitást követően visszacsukódik és ismételten záródik.

A gépjárműforgalom ellenőrző rendszer felügyeletét elérhetjük a fent említett eszközökkel vagy lehetőség van rendszám felismerő rendszerek használatára is. Ezek működésük során a videokamerák képeit feldolgozva automatikusan felismerik és rögzítik az áthaladó járművek rendszámát. Vagy a felismert rendszámot a nyilvántartásban megkeresik és csak a megfelelő engedély esetén engedik a jármű továbbhaladását. Bizonyos eszközöknél lehetőség van arra is, hogy a felismert rendszám alapján az adatbázisban szereplő adatokat egy arra kijelölt személynek (pl. biztonsági őrnek) megjelenítsék, aki egyeztetni tudja az áthaladó autó típusát, színét és az azt vezető személyt az adatbázisban lévő adatokkal. Így ki van zárva a kártyák, rendszámok kölcsönadásának a lehetősége.

De nem csak biztonsági szempontból hasznosak gépjárműforgalom ellenőrző rendszerek. Nagyon hasznosak parkolóknál, mélygarázsoknál, ahol a rendszer parkolófoglaltság nyilvántartásra van kiépítve, azaz figyeli és nyilvántartja a parkoló foglaltságát, számolja a bent lévő járműveket. Azaz egy parkoló szint telítettsége esetén megtiltja az oda való behajtás lehetőségét.

A gépjárműforgalom ellenőrző rendszer egységei leggyakrabban sorompót, toló kaput, szárnyas kaput vezérelnek.

Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next