Általában a tűzjelző berendezésekről

A tűzjelző rendszerek feladata a keletkező tűz lehető legkorábbi jelzése. A tűzjelző berendezés olyan önműködő jelző- és riasztórendszer, amely a megfelelő tűzvédelmi intézkedések (menekítés, a tűzoltóság értesítése, oltóberendezések indítása stb.) foganatosítása érdekében a tűzet kifejlődésének lehető legkorábbi szakaszában jelzi, és tűzriadó formájában megjeleníti. Mivel tűz esetén nem csak vagyoni kár keletkezhet, hanem emberéletek is veszélybe kerülhetnek, nem meglepő, hogy a tűzjelzőrendszerek telepítésére jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak mint a riasztókra.

A tűzjelző rendszerek feladata a keletkező tűz lehető legkorábbi jelzése. A tűzjelző berendezés olyan önműködő jelző- és riasztórendszer, amely a megfelelő tűzvédelmi intézkedések (menekítés, a tűzoltóság értesítése, oltóberendezések indítása stb.) foganatosítása érdekében a tüzet kifejlődésének lehető legkorábbi szakaszában jelzi, és tűzriadó formájában megjeleníti. Mivel tűz esetén nem csak vagyoni kár keletkezhet, hanem emberéletek is veszélybe kerülhetnek, nem meglepő hogy a tűzjelzőrendszerek telepítésére jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak mint a riasztókra.

Konkrétan jogszabály, a 9/2008 (II.22) ÖTM rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat – röviden OTSZ – 2. számú melléklete szabályozza a beépített tűzvédelmi berendezések tervezésével, telepítésével, kötelező karbantartásával szemben támasztott követelményeket.
A tűzjelző berendezést a vonatkozó jogszabályok szerint önkéntes alapon vagy hatósági előírás alapján kell létesíteni és ezek értelmében csak hatóságilag elfogadott berendezések alkalmazhatók. A tűzjelző berendezés létesítési tervének és használatbavételének szakhatósági véleményezésére a területileg illetékes önkormányzati tűzoltóság parancsnoka, engedélyezésére a területileg illetékes tűzvédelmi hatóság (jegyző, fővárosban a főjegyző) jogosult.

A tűzjelző rendszerek kiépítésének menete a következő:

a./ Tervezés: Tűzjelző rendszert a hatályos jogszabályok alapján csak szakképzett, és mérnöki kamarai tagsággal rendelkező tervező tervezhet. A tervezés során figyelembe kell venni az épület műszaki adottságait, a vonatkozó hatósági előírásokat, és a felhasználásra kerülő eszközök műszaki paramétereit. Meg kell határozni hogy az adott objektum tűzvédelmét, hagyományos, vagy analóg intelligens központtal, pontszerű, vagy vonali érzékelőkkel kívánja megvalósítani. A társtervezőkkel egyeztetni kell milyen vezérléseket – pl. klíma, légkezelő, tűzgátló ajtó, füstcsappantyú, lég utánpótlást biztosító ventilátorok, füstelvezető ablakok, liftvezérlés stb. – kell a központnak automatikusan elvégeznie. Az előzetes tervet egyeztetni kell az illetékes megelőzési előadóval.

b./ Létesítési engedély: Az elkészült terveket a helyi illetékes önkormányzati tűzoltóság szakvéleményezi, majd a helyi illetékes jegyző adja ki a tűzjelző létesítésére vonatkozó engedélyt.

c./ Telepítés: Tűzjelző telepítést, csak megfelelő szakképesítéssel, szakhatósági engedélyekkel és kamarai tagsággal rendelkező telepítő végezhet. A telepítés során a létesítési engedélyben meghatározott rendszert kell a hatósági előírások figyelembevételével kiépíteni, melynek utolsó lépcsője a rendszer beüzemelése, teljes körű tesztelés, műszaki átadása, és a kezelő személyzet oktatása. A rendszer nem tekinthető üzemszerűen beüzemeltnek míg az illetékes Tűzoltóság képviselője azt a helyszínen le nem ellenőrizte.

d./ Használatba vételi engedély: A területileg illetékes Tűzoltó parancsnokság ellenőrzi a terveknek megfelelő kiépítést, működőképességet, és hogy a rendszert használók megkapták-e a kezeléshez szükséges oktatást. Ha minden rendben, a Tűzoltó parancsnokság szakhatósági hozzájárulása alapján a területileg illetékes önkormányzat jegyzője adja ki a használatba vételi engedélyt.

e./ Karbantartás. A tűzjelző megfelelő működéséhez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, ezért a használatba vételi engedély kiadásának feltétele egy megfelelő képesítéssel rendelkező céggel kötött érvényes, rendszeres karbantartási szerződés. Ennek meglétét már a hatósági műszaki átadás során ellenőrzi a tűzoltóság, és a karbantartások tényleges megtörténtét bármikor ellenőrizhetik, hiányosság esetén az objektum használatba vételi engedélyét visszavonhatják.

Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next