Asztali DVR-t vagy PC alapú DVR-t?

Ha túl vagyunk videó megfigyelő rendszerünk tervezésének első fázisán, miszerint már tudjuk, hogy mire akarjuk a rendszert használni, mekkora területet szeretnék vele megfigyelni, fontos-e az éjjeli rögzítés, mekkora időszakot szeretnék rögzíteni és azt milyen ideig szeretnénk megtartani, akkor merül fel a kérdés, hogy a rögzítést asztali rögzítővel vagy PC alapú rögzítővel oldjuk-e meg.

Természetesen nem mondhatjuk meg, hogy a két változat közül melyik a jobb, de leírjuk mindkét rendszer előnyét és hátrányát, ami segítségére lesz, hogy a céljainak leginkább megfelelőbb rendszert válassza.

Asztali rögzítő alapú kamerarendszer

Ebben az esetben a kamerák analóg videojeleit egy asztali digitális rögzítő digitalizálja és tárolja. A kamerák képét szinte bármilyen VGA csatlakozós monitorral megjeleníthetjük, miközben a felvétel egyidejűleg merevlemezre rögzül. Ha a merevlemez megtelt, akkor a legrégebbit kezdi el felülírni. A jelenleg forgalomban lévő asztali DVR-ek többnyire már mind rendelkeznek MPEG-4 tömörítéssel, PTZ kamera vezérléssel, mozgásérzékelővel és alkalmasak a hálózatra való csatlakoztatásra, amely segítségével interneten és hálózaton keresztül is elérhetjük a felvételeket vagy a kamerák élő képeit.

Az asztali DVR egy speciális célhardver, amit kifejezetten videó megfigyelő rendszerekhez fejlesztettek ki. Ebből fakadóan előnye az egyszerű kezelhetőség, akár infra távirányítóval. Mivel egy speciális célszoftverrel rendelkezik, így stabil működését nem befolyásolják vírusok. Továbbá nem elhanyagolható, hogy a biztonsági őr a megfigyelés mellett más célra nem használhatja, így egyéb szoftverek és rendszerfagyások nem befolyásolhatják a rendszert.

Tehát leszögezhetjük, hogy az asztali DVR tökéletesen ellátja a rábízott feladatot. Most nézzünk meg pár, biztonságtechnikai szempontból nem elhanyagolható tulajdonságot. Az egyik ilyen tulajdonság, hogy a jelenleg forgalomban lévő asztali DVR-ek közül, csak Premium kategóriába sorolható, drágább készülékek tudják (és azok sem mind) az úgynevezett tükörmásolat készítését (RAID). Ez azt jelenti,hogy a rögzítőben két azonos méretű és típusú merevlemez van, és mindkettőre rögzülnek a felvételek. Így ha az egyik merevlemez meghibásodik, akkor a másikon érintetlenül megmarad minden felvételünk. Mindezek mellett meg kell jegyeznünk,hogy a asztali DVR-ek rendelkeznek USB portal és DVD íróval (vagy opcionálisan beszerelhető), így az időszakos mentéseket magunk is elvégezhetjük.

A másik nem elhanyagolható tényező, amit érdemes számításba venni, hogy mivel asztali DVR esetében minden hardverelem egy nyomtatott áramkörön van, így egy esetleges meghibásodás esetén az egész eszközt cserélni vagy javításra kell vinni. Így ha a forgalmazó vagy a szerviz nem tud cserekészüléket biztosítani, megfigyelő rendszerünk nem fog működni. Azt a tényt is vegyük figyelembe, hogy amennyiben a rögzítő minden videobemenetét kihasználtuk, úgy további kamerák felszerelése esetén egy újabb rögzítő vásárlása szükséges.

PC alapú kamerarendszer

A számítógép (PC) alapú megfigyelőrendszereknél a jelfeldolgozást a számítógép végzi egy digitális rögzítőkártya segítségével. A felvételeket merevlemezre rögzíti és a képeket a számítógép monitorán jeleníti meg. A rögzített idő hossza a kamerák számától, a másodpercenként rögzített képek számától, a képek minőségétől, a tömörítési beállításoktól és a merevlemez méretétől függ. A rögzítőkártya típustól függően egy (kisebb kártyák esetében) vagy több hangbemenetről is képes hangot rögzíteni. Továbbá a DVR-hez hasonlóan rendelkeznek PTZ-vezérlő funkcióval, mozgásérzékeléssel és a legfejlettebb tömörítési eljárással. Mivel a rögzítő alapja PC, így alapból rendelkezésünkre áll a tükörmásolat (RAID) funkció és a távoli elérés beállításához és módjához lényegesen több lehetőséget kapunk, mint egy DVR esetében.

Előnyként kell megemlíteni, hogy a rögzítőkártyákhoz az esetek nagy részében csatolható bővítőegység, amivel jelentős anyagi megtakarítással bővíthetjük meglévő rendszerünket. De itt számításba kell venni, hogy a bővítőegységgel nem nő a a rögzítőkártya másodpercenkénti képrögzítési sebessége, így a bővítés után kameráinkra kevesebb kép/másodperc rögzítési kapacitás jut.
A másik nem elhanyagolható előny, hogy amennyiben a PC alapú rögzítő bármelyik alkotóeleme meghibásodna, úgy annak cseréje vagy alternatívával való helyettesítése könnyen orvosolható és így csak rövid ideig maradunk működő videó megfigyelőrendszer nélkül.

Mivel néhány esetben az PC alapú rögzítőnél is kompromisszumot kell kötnünk, nézzük melyek lehetnek ezek. Az egyik ilyen, hogy ha nem védjük le a rögzítő szoftvert, akkor lehetősége van pl. a biztonsági őrnek egyéb programok futtatására, ami közben nem figyeli a kamerák képeit. Ebből kifolyólag külső programok, vírusok befolyásolhatják a rendszer stabil működését.

Itt szeretnénk nyomatékosítani, hogy biztonságtechnikai szempontból a rögzítő szerepét betöltő PC egyéb célra való felhasználása nem javasolt. A PC alapú rögzítő összeállításakor vegyük figyelembe a rögzítőkártya gyártója által javasolt konfigurációt és ne feledkezzünk meg az operációs rendszer megvásárlásáról sem.

Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next