Bevezető a CCTV rendszerekhez

A videó megfigyelő rendszerek az elmúlt évtizedekben a korszerű biztonságtechnikai megoldások szerves részévé váltak. Áruházakban, üzletekben, irodákban, pénzintézetekben, de az élet számtalan területén már nem elég egy betörés vagy lopás tényét egy riasztórendszerrel konstatálni, szükséges, mondhatni elengedhetetlen segítség az elkövető azonosításában és elfogásában a képrögzítés.

Egyre több üzleti vagy lakossági ügyfél keres meg minket azzal a kéréssel, hogy értékeit szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni és nem csak a bolti tolvajokkal szemben, valamint akkor is amikor hosszabb ideig távol kell maradni az üzlettől. A megfigyelőrendszer megoldással folyamatos megfigyelést tud biztosítani a munkavégzés hatékonyságáról, és nyomonkövetéséről. Minden igényt figyelembe véve az általunk telepített és forgalmazott megfigyelő rendszerek a nap 24 óráján keresztül folyamatos megfigyelést tud biztosítani akár otthonról, akár a világ bármely pontjáról, ahol internetes elérhetőség van. A videorendszerek technikai paraméterei nagyon sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben sokan talán már nem is nagyon emlékeznek a hőskorra amikor még szalagos videó magnókra rögzítették a videó képeket és multiplexerek biztosították a váltott videoképeket hozzá. Így mindig az egyes kamerák képei között váltogatva adott szakaszú képek kerültek rögzítésre. Ma már minden szoftveresen történik és a rendszerben lévő képek folyamatosan rögzíthetőek. Csak az egyes szoftver beállítások határozzák meg, mit akarunk rögzíteni milyen sebességgel és milyen felbontásban. Persze ehhez feltétlen szükségesek a hozzávaló hardver eszközök is amelyek műszaki tulajdonságai határozzák meg hogy a szoftverek ezt milyen minőségben tudják megjeleníteni.

Ma már a pár évvel ezelőtt használt analóg kamera rendszerek – 400-960 TVL felbontású kamerákkal – kihalóban vannak, Alapvetően két új irányvonal alakult ki. Az egyik a hagyományos koax kiépítésű rendszerekre alapozva HD CCTV technológia, amelynek több válfaja van – HD-CVI, HC-TVI, AHD és a HD-SDI, de mindegyiknek az a lényege, hogy a meglévő analóg rendszerek koaxiális kábeles jelátviteli technológiáján keresztül digitális vagy analóg adatátviteli technikát alkalmazva HD minőségben – azaz nagy felbontásban – közvetíti a képeket. Így a HD technológia a megapixeles IP alapú CCTV rendszerek alternatívájaként fogható fel. Előnye hogy aránylag kis befektetéssel a meglévő elavult analóg rendszerekből új nagyfelbontású – akár több megapixeles felbontású – korszerű CCTV rendszert alakíthatunk ki.

A másik irányvonal az IP alapú rendszerek amely alapvetően a IT hálózati infrastruktúrán alapulnak. A képek a kamerákban digitalizálódnak, majd a hálózati infrastruktúrán keresztül kerülnek egy hálózati rögzítőre ahol eltárolódnak. Azonban ezek a digitalizált képek jelentős hálózati forgalmat bonyolítanak le, amely sok esetben lelassíthatják a hálózatba kötött munkaállomások közötti kommunikációt, így általában külön hálózatot kell kiépíteni hozzá, de a rendszer integráció leegyszerűsödik. A hálózati adatforgalom csökkentésére különböző képtömöritési algoritmust használnak. Ezek ismertebb formái a H264, H264plus illetőleg a H265. Ez utóbbi algoritmussal a fejlesztők ígérete szerint a H264 képest mintegy 20% adatforgalmat lehet megtakarítani.

Árajánlatkérés
close slider
[]
1 Step 1
Ajánlatkérés

Kérjük töltsd ki az alábbi adatlapot:

Hol található az ingatlan?

Város
Megye
Irányítószám
Utca / Házszám
Rendszer kiválasztása
Egyéb rendszer
Szolgáltatás kiválasztása
Elérhetőség
Cégnév / Név
Telefonszám
E-mail cím
Fájl feltöltése
Fájl feltöltése (alaprajz)
Kérjük, hogy írja le részletesen az elképzeléseit
0 /
Previous
Next